Er din hjemmeside brugervenlig? 7 ting du skal være opmærksom på 

Af : Jason Krisanthe Vijayam  | 29 marts 2023

Din digitale markedsføringssucces afhænger af din hjemmesides tilstedeværelse, og visse fejl kan virkelig forårsage skade på dit overordnede omdømme som en kvalitetsvirksomhed. 

En positiv brugeroplevelse er vigtig, når du leder trafik til din hjemmeside. Har du nogensinde gået ind på en hjemmeside og haft en dårlig oplevelse? Måske var navigationen svær at bruge, eller den blev ikke gengivet korrekt på den enhed, som du var på. Måske var der en fejl ved indlæsning af indholdet. 

Hvis du er som de fleste brugere, har den brugeroplevelse sandsynligvis påvirket din overordnede mening om virksomheden. Faktisk har du måske endda valgt en konkurrent, der havde en mere professionel hjemmeside? 

Som virksomhed er det afgørende at have denne type oplevelse i tankerne. Hvorfor? Din digitale markedsføringssucces afhænger af din hjemmesides tilstedeværelse, og visse fejl kan virkelig forårsage skade på dit overordnede omdømme som en kvalitetsvirksomhed. 

For at hjælpe dig med at forhindre, at dette sker, har vi samlet 7 ting, du skal vide, så du nemt og hurtigt kan tjekke om din hjemmeside er brugervenlig og identificere områder, hvor du kan arbejde med at øge brugervenligheden.  

Hvad karakteriserer en brugervenlig hjemmeside?     

For at give dig en ide om, hvilke områder du bør se på, når du skal afgøre, om din hjemmeside er brugervenlig, har vi samlet en række karakteristika, som du skal overveje samt inkluderet en simpel tjekliste under hvert område. 

Ubesværet navigation  

En af de vigtigste egenskaber ved en brugervenlig hjemmeside er ubesværet navigation. Uanset hvilken struktur du vælger, er det afgørende, at det giver besøgende mulighed for at komme derhen, hvor de ønsker at være på en hurtig og effektiv måde. 

  • Er menuen er nem at lokalisere og overskue? 
  • Er menupunkterne navngivet, så det giver mening, hvad man klikker sig ind til? 
  • Bruger du interne links i teksterne, så man nemt kan klikke videre til andre relevante sider? Det kan være i form af tekstlinks eller som grafiske elementer (bokse, knapper mv.) 

 

Mobil kompatibilitet 

I dag er der en meget større chance for, at nogen vil få adgang til din hjemmeside via en smartphone eller tablet end på en bærbar computer. Derfor bør alle aspekter af din side automatisk være kompatible med en lang række skærmstørrelser. 

  • Er skriftstørrelsen let at læse? 
  • Er links nemme at klikke på og ramme med fingeren? 
  • Er designet tilpasset små skærme – fx et responsivt design, der automatisk tilpasser sig enheden? 

Gennemskuelig indholdsarkitektur 

Hele grunden til, at nogen ville besøge dit websted, er for at finde ud af mere information om et emne, ikke? Det er derfor, det er så vigtigt at have en indholdsarkitektur, der er let at gennemskue. Når brugeren kan opdage relateret information hurtigt og effektivt, er der meget større sandsynlighed for, at de bliver på hjemmesiden i længere tid. 

  • Bruger du overskrifter og underoverskrifter? Sørg for, at de er mere fremtrædende end den almindelige tekst, så brugerne hurtigt kan skelne.  
  • Fremhæver og markere du vigtige ord og sætninger? Det kan fx være med fed, kursiv, blokbogstaver eller variation i font eller farver – alt med måde, selvfølgelig!  
  • Har du sørget for, at links er formateret som links, og at de indeholder informationsrige ord – i stedet for de generiske ‘klik her’ og ‘læs mere’? 
  • Har du skåret overflødigt indhold væk? Brugeren skal hurtigt kunne identificere dit budskab.  

 

 

Effektiv CTA-information

Brugervenlige hjemmesider har en klar call-to-action. Når dine besøgende effektivt kan identificere de næste trin, er der meget større sandsynlighed for, at de rent faktisk udføre dem. En knap skal derfor opfordre til én klar handling, som du ønsker brugeren skal fortage (køb, tilmelding m.v.).  

  • Bruger du tydelige call-to-actions på knapper og i teksten? 
  • Har dine knapper en kontrastfarve? Er det tydeligt, at det er en knap? 

Hurtige indlæsningstider 

Besøgende på din hjemmeside ønsker ikke at vente på, at din side indlæses. Som tommelfingerregel skal din hjemmeside loade på under 3 sekunder – men jo hurtigere, jo bedre. Hastigheden ikke kun kritiske for brugeroplevelsen, men har også en ret stor indflydelse på SEO og din hjemmesides rangering på Google.  

 

 

Funktionelle onlineformularer

 Effektiviteten af dine online formularer er vigtig for din hjemmesides brugervenlighed. Sørg for, at dine formularer er enkle nok til at være nemme at bruge, fungerer korrekt og leder til den relevante person til at håndtere anmodningen – uanset om det er et automatisk download, kundeservicemedarbejder, salgsteammedlem eller en anden. 

  • Fungerer den? 
  • Er dine meddelelser høflige og hjælpsomme? 
  • Er det tydeligt at se, at den er sendt afsted? 

Brug tilgængeligt sprog og tone 

Et andet tip er at bruge tilgængeligt sprog og tone til din målgruppe. Hvad betyder det? Taler dine kunder primært et andet sprog end engelsk, er det en god ide at tilbyde en version af din hjemmeside på det sprog, som din primære målgruppe dagligt taler