En (begynder) guide til e-mail marketing: Nyhedsbreve, kampagnemails og flows! 

Af : Jason Krisanthe Vijayam  | 16 februar 2023

Digital brugeradfærd handler om at forstå, hvordan besøgende bevæger sig rundt hjemmesider og webshops, og hvad der får dem til at udføre handlingen som ønskes – om det så er at tilmelde sig et nyhedsbrev, købe en vare i en webshop eller noget helt tredje.  

E-mail marketing er blandt de mest værdifulde omsætningskanaler, og bør derfor være en del af enhver content- eller inbound marketing strategi. I modsætning til andre markedsføringskanaler, behøver man ikke betale penge hver gang man vil nå ud til potentielle kunder. E-mail marketing er derfor stadig en af de mest resultatskabende former for online marketing, og er uden tvivl en af de markedsføringskanaler, hvor man har mulighed for at opleve den højeste ROI.  

Når der tales om e-mail marketing skelnes der som oftest mellem manuelt udsendte mail (også kendt som nyhedsbreve og kampagnemails) og automatiske mails, der i daglig tale kaldes flows.  

  • Manuelt udsendte mails dækker over e-mails, som er tidsbestemte, hvor der er et bestemt budskab, som ønskes at kommunikeres på et bestemt tidspunkt, fx i forbindelse med en produktlancering eller et kampagnetilbud.  
  • Automatiske mails er derimod mails, der trigges af en bestemt handling, som ens tilmeldte udfører eller ikke har udført endnu. Det kan være en tilmelding til nyhedsbrevet, en tabt kurv, men det kan også være at de ikke har åbnet en e-mail i x antal måneder. 

E-mail marketing betragtes som ’owned media’, da man har fuld kontrol over processen og selve kanalen, og det giver derfor gode muligheder for branding og personlig kommunikation direkte til (potentielle) kunder. Størstedelen af vores samarbejdspartnere benytter både manuelt udsendte mails samt automatiske mails, hvor der er opsat flows til bl.a. velkomst, abandonded cart, winback, post-purchase, og anmeldelse af produkter.  

Hvordan opbygger man en god liste af tilmeldte til sit nyhedsbrev?   

En helt essentiel del af en e-mail strategi er maillisten. Ingen tilmeldte, ingen at sende ud til. Hvis man ikke allerede har en mailliste, er det bare i gang med at bygge en! Har man en i forvejen, så anbefaler vi også, at man kontinuerligt indsamler nye tilmeldinger til ens mailliste. Simpelthen fordi vi ved, at det kan betale sig.  

Der er en række forskellige måder, hvorpå man kan indsamle nye tilmeldinger til sin mailliste. Som oftest vil leadgenering ske igennem en sign-up formular på ens website/webshop – det kan være som en landing page eller som en pop-up feature. Derudover begynder flere og flere virksomheder at lave kampagner med leadgenering som det primære fokus.  

Vores samarbejdspartner, LIÉ Studio, er et godt case eksempel på netop dette, da de indsamlede 800+ nye leads igennem deres pre-access kampagne i slutningen af sidste år, hvor vi assisterede med opsætning af landing page, sign-up formular m.m. En anden af vores samarbejdspartnere, woods_ copenhagen, har netop kørt en lignende kampagne i forbindelse med lanceringen af deres nye produkt – her fik de indsamlet 600+ nye leads!  

Hvordan skal et nyhedsbrev se ud?  

Måden hvorpå man designer mails er helt op til den enkelte, og ved mange e-mailplatforme har man muligheden for ’drag and drop’ af forskellige elementer. Derudover kan man ofte vælge mellem et hav af forskellige skabeloner, der kan skabe appellerende mails for ens tilmeldte.  

Som det første bør man oprette en template til ens e-mails. En template er en skabelon, som man kan bruge igen og igen, og som især er fordelagtigt, når man vil designe mange mails, uden at skulle starte fra bunden hver gang. Vi kan ikke fortælle, hvordan en e-mail præcis skal se ud, da man altid vil tage udgangspunkt i virksomhedens visuelle identitet. 

En vigtig ting man bør have fokus på, når man designer mails, er hvordan en e-mail vil præsentere sig på de forskellige enheder, hvor de åbnes. Det er derfor vigtigt at fokusere på disse tre basale ting, når man opsætter mails:  

  • Brug tekstbaserede templates: Det er vigtigt at man IKKE anvender tekst på billeder, da det ikke er alle e-mailudbydere, som downloader billeder automatisk. Nogen vil derfor ikke kunne læse budskabet, hvis det kun står på billedet. Vi kunne bl.a. se en klar forbedring på klikraten, da vi ændrede woods_ copenhagen’s e-mails fra billedebaseret til tekstbaseret.  
  • Mobilvenlighed: Ligesom med websites/webshops så læser flere og flere e-mails via telefonen. Det er derfor essentielt at tage hensyn til anvendelighed, udseende og budskab på både desktop og mobil.  
  • Topplacering af CTA: Det er kritisk at budskabet kommer frem med det samme, når modtageren åbner mailen. Det anbefales derfor altid, at CTA står øverst i mailen, og at der dertil fx er indsat links, så kunderejsen kan forkortes ved at sende dem direkte videre. I den forbindelse er selve tekstforfatningen også vigtig, så budskabet ikke drukner i meningsløs eller unødvendig tekst.  

 

Derfor er det vigtigt, at du tilpasser dine mails til ovenstående, så modtageren får en positiv oplevelse, hver gang at de åbner en mail – uanset om det er et nyhedsbrev, kampagnemail eller fra et aktiveret flow. De fleste større platforme giver også mulighed for at se mailen i et preview på forskellige enheder. Dette anbefaler vi i høj grad, at man gør brug af, da opsætningen kan se forskellig ud fra enhed til enhed.