9 tips til en mobilvenlig hjemmeside

Af : Jason Krisanthe Vijayam  | 10 april 2023

Efterhånden som forbrugerne i stigende grad benytter deres telefoner til at søge på internettet, skal virksomheder overveje at oprette mobilvenlige hjemmesider for at nå ud til kunderne.  

Mobilvenlighed er et udtryk for brugervenligheden af din hjemmeside på mobile enheder (smartphones og tablets). Det har altså betydning for brugernes adfærd på din hjemmeside og for din hjemmesides placering i mobilsøgninger. At være mobilvenlig betyder derfor, at dit websted viser forskellige versioner af din hjemmeside afhængigt af, hvilken enhed brugeren benytter, når de tilgår hjemmesiden. Mobile enheder har mindre skærme end computere, så en mobilvenlig hjemmeside tilpasser sig for at give brugerne en bedre oplevelse. 

Sådan sørger du for, at din hjemmeside er mobilvenlig       

Nå du skal have designet en hjemmeside, er det vigtigt at fokusere på at din hjemmeside også skal være mobilvenlig. Nedenfor kan du læse om, hvordan du kan optimere din hjemmeside, så dine brugere får en god oplevelse, når de lander på den via deres mobiltelefon. 

Responsivt webdesign 

Et responsivt design lader hjemmesiden skalere størrelsen, så den passer til brugerens enhed. Den kan tilpasse sig forskellige skærmstørrelser og vise relevant indhold, mens den ændrer design efter behov – såsom at flytte fra et to-kolonnedesign på en desktop til et én-kolonnedesign på en mobile enhed.  

 

Brug HTML5 i stedet for Adobe Flash 

Adobe Flash er populært til animationer, men det understøttes dog ikke af mobile enheder. Undgå at bruge Flash på dine hjemmesider, og brug HTML5 i stedet for. HTML5 lader dig udføre mange handlinger online uden at skulle bruge browser plugins.  

Husk hastigheden – optimer billeder og andre medier  

Når du tilføjer billeder og video til dit websted, så glem ikke at komprimere mediet for at begrænse filstørrelsen og hjælpe med downloadhastighed. Ved komprimering af filer reduceres mængden af data, der skal indlæses ved en visning, hvilket øger webstedets hastighed. 

 

 

Gør indholdet nemt at læse  

Hvis din hjemmeside for alvor skal være mobilvenlig, er du nødt til at tage et ekstra kig på dine tekster. Tekster, der er optimeret til mobile enheder, fastholder brugeren i længere tid, fordi de ikke skal anstrenge sig for at se en lille skriftstørrelse, eller vende mobilen frem og tilbage for at se teksten. Det handler om at gøre det så letlæseligt som muligt for brugerne, dvs. inddel dine tekster i flere afsnit og lav gerne underoverskrifter eller punkter til din tekst. 

Tænk med din tommelfinger (eller pegefinger) 

Sørg for, at dit websted er muligt at navigerer med én tommelfinger. Dette er et af de vigtigste tips til enhver side, da du ønsker, at brugerne skal kunne navigere på dit websted med deres ‘telefonhånd’ uden brug af en ekstra hånd. Hvis man desuden skal zoome, er dit indhold sandsynligvis for lille og er ikke optimeret til den pågældende browserenhed.  

 

 

Minimer brugen af pop-ups 

En pop-up kan være stor, og ofte vil den fylde hele skærmen på en mobil. På en mobil version vil vi derfor klart anbefale, at du evt. helt dropper din pop-up. Eller ændrer den, så den måske bare “slider” ind i bunden af skærmen, og der ved kun fylder ca. 20% af skærmbilledet. 

Burgermenu   

”Burgermenuen” er et lille ikon, der repræsenterer en menu, og det gør det nemt for dine brugere at finde frem til de forskellige sektioner på din hjemmeside. Dette er især nyttigt på mobile enheder, hvor der ofte er begrænset plads til at vise navigationslinks. 

 

 

Fremhæv call-to-actions yderligere 

Hvis en bruger er på sin mobiltelefon, og CTA-knappen for fx en e-mail tilmeldingsformular ikke er stor nok, eller ikke vises klart, kan vedkommende have svært ved at tilmelde sig. Det samme princip gælder med knapper som “køb nu” – hvis brugeren ikke let kan klikke fra mobile enheder, så kan du gå glip af potentielle konverteringer. 

Test mobilenheder regelmæssigt 

For at sikre, at din hjemmeside er mobilvenlig, er god ide at teste den på mobile enheder. Sørg for at teste med både Android- og iOS-enheder. Det er vigtigt at teste hjemmesiden ofte, især efter eventuelle opdateringer.